Värme och energi

Föreningens värmesystem är baserat på varmvatten, som huvudsakligen värms upp genom bergvärme. Som komplement installerades vintern 2024 solceller som ger ett bra extratillskott speciellt under sommarhalvåret. När bergvärmen under vinterhalvåret inte räcker till kopplas en elpatron in. Som extra förstärkning vid riktigt kalla dagar har vi även en oljepanna som hjälper till att hålla värmen i elementen och i tappvattnet.

Under 2023 – 2024 har föreningen gjort en större renovering/ombyggnad av värmesystemet. I samband med det har samtliga element fått nya termostater

Viktig information om hur termostaterna fungerar och ditt ansvar som medlem

Med de nya termostatventilerna får du enkelt rätt temperatur i alla rum. Du kan t ex ha svalare i vissa rum och varmare i andra. Ställ in respektive termostat på önskat värde enligt tabellen nedan, så regleras temperaturen automatiskt. Vi har valt att termostaterna ska stänga vid 21° vilket är standard i flerbostadsfastigheter såsom våra

Automatisk värmereglering

Termostaten reglerar värmeavgivningen från elementet så att det avger önskad värme.Om solen lyser in i rummet eller många människor vistas i rummet avges ”gratisvärme”.

Detta känner termostaten av och stryper flödet av varmt vatten till elementet.

Detta gör också att elementet ibland kan kännas kallt trots att utetemperaturen är låg.

Att elementet är kallt även om rumstemperaturen är rätt visar att termostaten fungerar som den ska.

När utomhustemperaturen förändras kraftigt på kort tid behövs en viss ställtid för föreningens undercentral som i sin tur reglerar värmen genom vattenförsörjning till elementen.

Möblering

Luften måste kunna strömma fritt förbi termostaten, ställ därför inte möbler eller häng inte kraftiga gardinen direkt framför termostaten. Då kommer de lura termostaten att det är varmare inne än det är och detta kommer att påverka temperaturen negativt i resten av rummet/lägenheten                                                                        

Skalan på termostat i ungefärlig rumstemperatur:

*= 7° 1 = 12°   2 = 16-19°   3 = 19-20°   Över 3 =20-21°

Tätning av fönster och balkongdörrar

Dålig tätning i fönster och balkongdörrar påverkar värmen inomhus och beroende på hur otätt det är kan det påverka upp till 1-2 grader. Att ha tätade fönster är medlemmens eget ansvar.  Observera att tätningslister har ett ”bäst före datum” och behöver bytas ut regelbundet.

Kan man av olika anledningar själv inte täta bör man ordna med detta via snickarfirma, föreningens fastighetsförvaltare eller annan kompetens. Detta bekostas av medlem.

 

Energideklaration

Senaste Energideklaration:

Energideklaration.pdf

Energideklaration - sammanfattningar

Energideklarationen är utförd i enlighet med Boverkets anvisningar.

Resultatet visar att våra hus använder ca 73 kWh/m² och år, varav el 26 kWh/m². Intressant att notera är att liknande hus förbrukar ca 145–177 kWh/m² och år, och helt nya hus 110 kWh/m². Vi ligger alltså mycket bra till!