Vårt kranvatten

Kommunen renoverar under vintern från v 4 fram till 1/4 dricksvattenledningar på Centralvägen. Detta kan eventuellt även påverka vår fastighet, även om det inte är sannolikt, och t ex missfärga vattnet.

 

Så här står det på kommunens hemsida taby.se om missfärgat dricksvatten

Brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt dricksvatten

Ibland kan det hända att dricksvattnet är brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt när det kommer ur kran. Avlagringar kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten eller vattnets strömningsriktning ändras, till exempel vid avstängning på grund av vattenläcka eller vid reparationsarbete. Dricksvattnet är inte farligt att dricka, men kontakta kommunen om det fortfarande är grumligt efter en rejäl genomspolning, det vill säga när du låtit dricksvattnet rinna med fullt öppen kran en stund (kallvatten i några minuter).

Under våren, i samband med sandsopning av vägar kan dricksvattnet vara brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt. Detta beror på att fordon som utför sandsopning behöver vatten i sitt arbete. Vatten till fordonens tankar tas från vissa brandposter, vilket kan påverka vattenhastigheten och vattnets strömningsriktning i ledningarna. Åtgärd är att spola i kran enligt ovan.

Det kan vara bra att göra rent kransilen i samband med missfärgat dricksvatten.

Vitaktigt dricksvatten

Ibland kan dricksvattnet i kran vara vitaktigt eller upplevas som lite "dimmigt". Det beror oftast på att det är luft i dricksvattnet, vilket är helt ofarligt och åtgärdas genom att låta dricksvattnet stå en stund i glaset eller tillbringaren innan du dricker det. Luften avgår då från dricksvattnet.

Felanmälan till kommunens VA-enhet 

tel 08 - 555 590 32

Måndag till torsdag 06:30-16:00
Fredag 06:30-13:00

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen